Tuesday, 25 May 2010

Heureka // Eureka


Vähän aikaa sitten taas huomasin, kuinka kaunis esine ihan tavallinen hehkulamppu on. Siitä seurasi ajatusprosessi, joka johti tähän koruun. Ideoita kyllä poksahtelee tämän tästä, mutta syttyvää lamppua en ole vielä pääni päälle saanut. Nyt yksi syttymätön kyllä killuu kaulassa, ehkä se riittää.

Kysyin J:ltä tuolloin, kuinka helposti hehkulamppu särkyy. "Tosi helposti", oli vastaus. En purrut nielemättä, vaan testailin sillä loppuunpalaneella yksilöllä. Naputin sitä pöydänkulmaan, roskiksen reunaan ja kaikenlaiseen muuhun materiaaliin. Pudotin jopa rinnan korkeudelta keittiön lattialle, mutten saanut aikaan edes säröjä. Uskallan siis kyseenalaistaa saamani vastauksen. Mutta jos nyt kuitenkin sovitaan, että minä kokeilen, kuinka nopeasti saan sirpaleita syliini ennen kuin kukaan muu kokeilee tätä kotona. Jos koru osoittautuu käyttökelvottomaksi, saa se killua jossain koristeena.

Haluaisin sanoa, että lamppu on käytetty, ja koru siis kierrätystä. Niin ei kuitenkaan ole, koska meillä ei yksikään vekotin käytä tämän kokoisia (korkeus 8 cm) lamppuja. Ketju sentään kiertää korusta toiseen, koska palloketjua on enää yksi pätkä jäljellä.

Muuten jo melko ekotehokas kotimme siirtyy pikkuhiljaa energiansäästölamppuihin - kohtahan on pakkokin, kun hehkulamppuja ei enää myydä. Itse en vain tykkää niiden antamasta valosta, saatikka ulkonäöstä. Ja ainakaan en kanna kaulassani elohopeaa sisältävää ongelmajätettä. Kun katsotaan tuotantovaihetta, hehkulampun valmistaminen saastuttaa vähemmän - energiansäästölampun eduksi kokonaisuuden kääntää pidempi käyttöikä ja pienempi sähkönkulutus. Näinollen syttymättön koruni lienee parempi näin. Ei sillä, että olisin kierukkalamppua kaulaani huolinutkaan. Mutta se pakonomaisesta perusteluntarpeestani, olkoon tämä kaulakoru vain tunnutus arkipäiväisen esineen kauneudelle. Jos kaipaat yksityiskohtaisempaa vertailua lamppujen eroista, lue esim. Luonnonsuojeluliiton vastaus kysymykseen "Hehkulamppu vai energiansäästölamppu?"

--- --- ---

Some time ago I paid attention to how beautiful item a simple light bulb actually is. It may have been when I changed the burnt one to out living room lamp. Ideas keep popping to my head, but I haven't seen any "eureka"- style light bulbs upon me yet. Now I have one dangling in my necklace, and I think that might be enough.

I asked J how easily a light bulb shatters, and he said it would happen very easily. Despite his answer I tried with the burnt bulb first and wasn't able to break it, even though I (among others) knocked it to the table corner and dropped it to the floor. Therefore I think it will be safe enough to use one as a necklace. But I'm not sure, so let's say I'll test this in practice before no-one else tries this at home, right? If it appears to be unusable, I'll just dangle it somewhere as a swag.

I would like to say this bulb is used, and the necklace therefore recycled. Unfortunately no lamp in my home uses bulbs this small (height 8 cm). At least the chain cycles form one necklace to another, as I only have one piece of ball chain left at the moment.

We are slowly changing to energy saving light bulbs at home - we have to, cause they won't be selling the old fashioned ones inside EU after 2012. I personally am not fond of the light and the looks of energy saving ones, no matter they are better for the nature. But maybe we can let this necklace just be a confession to a beauty of an everyday item.

4 comments:

 1. Et ole ensimmäinen, jonka kaulassa näen hehkulampun! Olen nähnyt samanmoisen "korun" (lainausmerkit selittyvät myöhemmin) noin 15 vuotta sitten ISÄNI kaulassa. Hän oli lähdössä sähköteknillisen yhdistyksen pikkujouluihin missä kaikilla insinööreillä oli kaulasta roikkumassa pieni, aivan aidon hehkulampunnäköinen, taskumatti! Vai pitäisiköhän sanoa ketjumatti... Se oli hirmu jännittävän näköinen jo silloin.

  ReplyDelete
 2. Hei, kai olet huomannut, että kaupoista saa nykyään myös hehkulampun mallisia energiansäästölamppuja? Ihan kaikista kaupoista niitä ei saa, mutta ainakin isommissa marketeissa on ihan hyvät valikoimat eri mallisia ja värisiä lamppuja nykyään.

  ReplyDelete
 3. Mertta:
  Mäkin haluun! Täytynee liittyä sähköteknilliseen yhdistykseen...

  Riikka:
  Joo, olen huomannut, mutten vielä löytänyt sellaista yksilöä, joka täyttäisi kaikki vaatimukseni. Ja ne hehkulampun näköiset on yleensä isoja ja painavia, mikä nyt ei tietty valonlähteenä haittaa, mutta koruntekoa häiritsee.

  ReplyDelete
 4. Oi kyllä. Hehkulampun muodossa vain on sitä pelkistettyä jotain. Olen myyty.

  Ja psssst, meille väsätään juuri valaisimia joissa tämä muoto näkyy. :D

  ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails